skolebrød |
by norliha khamis
bahan-bahan
100g butter
0.5 liter susu segar
1 paket yis kering
75g gula
750g tepung gandum
bahan vanilakrim
1 vanilabean atau 2 tsp vanilla esen
0.5 liter susu segar
5 biji kuning telur
100 gram gula
3 tbs tepung jagung
untuk hiasan
6 tbs gula icing
4-5 ts susu segar
kelapa kering secukupnya
cara-caranya
belahkan vanilabean..ambil serbuk di dalamnya..campurkan ke dalam susu segar..campurkan kesemua bahan untuk vanilakrim ...gaulkan hingga sebati.....masak dengan api perlahan hingga pekat berkrim..sejukan..
cara-cara seterusnya..
1.dengan api perlahan..panaskan susu segar..ambil sedikit susu suam campurkan dengan yis..
kemudian campurkan butter ke dalam susu segar..gaul hingga butter mencair..campurkan gula..
2.di dalam bekas campurkan tepung,yis dan campuran susu,butter dan gula..gaul sebati kesemua bahan...hingga menjadi doh yg lembut..rehatkan doh selama 30minit..
3.keluarkan doh...bahagikan doh menjadi 24 ketul..
4.bentukan doh menjadi doh bulat yg comel...
5.letakan atas dulang pembakar beralaskan kertas minyak..
6.bentukan lubang di tengah-tengah doh..untuk mengisi vanilakrim..
7.panaskan oven 175 °C..
8.bakar selama 15minit
9.campurkan gula icing dgn susu segar..
salutkan gula icing dan kelapa kering ke atas skolebrød..
10.hidangkan...
No comments:
Post a Comment