by Norliha khamis
bahan-bahan..
Untuk doh roti
150 g mentega
5 ml susu segar
50 g yis kering
½ sudu teh garam
1 ¼ cawan gula ( ca.100g )
1 biji telur
700 g tepung gandum
Untuk filling
100 g mentega( suhu bilik)
100 g gula pasir
4 sudu teh serbuk kayu manis
Taburan dan sapuan atas
1 biji telur
4 sudu besar gula mutiara atau gula kasar(option)
Cara-caranya
1.Cairkan mentega dalam periuk dan tambah susu. Biarkan campuran menjadi suam ( 37 ° C).larutkan gula dalam campuran susu dan mentega tadi.
2 .Larutkan yis dengan sedikit airsuam .
3.Dalam satu bekas campurkan garam ,tepung,telur dan yis...tuangkan campuran susu dan mentega sedikit demi sedikit...hati2 kerana susu panass!uli sehingga menjadi doh yang lembut dan licin.Rehatkan doh 30-40 minit.
4.campurkan gula,mentega dan kayu manis untuk pengisian.
5.canaikan doh seperti gambar di bawah
6.canaikan doh...sapukan dengan filling.Lipat ke bahagian dalam seperti gambar di atas.Potong doh kepada 24 bahagian.Ambil satu bahagian tarik sedikit ... gulung dan pusingkan..buat sampai habis.Rehatkan 30 minit.
sapukan dengan telur dan taburkan gula.
7. Panaskan oven kepada 250 ° C.Bakar 8-10 minit.
Sedia di hidangkan.....
Cinnamon bun |
No comments:
Post a Comment