bercerita tentang makanan di tempat kediaman kami di norway..amatlah susah untuk mencari kedai makanan Halal..,kami masak setiap hari..seperti sajian di bawah..ikan sardin(makrell).Ikan sardin ni fresh kami perolehi dari hasil memancing di laut..ikan sardin ini hanya mudah di perolehi pada musim panas sahaja..tiba musim winter,tidak dapat la kami keluar memancing ikan di laut...cuaca sejuk yang teramat sangat..adalah baik untuk hanya tinggal di rumah sahaja..hahaa..
Ikan sardin di norway ini rasa sangat lemak dan manis..sedap di bakar dan di cicah air asam atau kicap bersama cili dan bawang..Sedap!Memang membangkitkan selera...,tambah pula di
makan bersama dengan nasi panas...
Ikan ini boleh juga di buat laksa...sedapDengan rasa yang lemak-lemak masam pedas..sudah cukup untuk menghilangkan kerinduan kami kepada laksa tanahair Malaysia...laksa ini memang menjadi kegemaran saya sejak dari kanak-kanak lagi..saya anak kelahiran johor,tapi kurang gemar makan laksa johor...hahaaa..lebih suka laksa negeri orang!laksa penang memang menambat selera saya..
walaupun tak sama kala dan lari sedikit rasanya..ia tetap sedap di tekak saya..hahaaa..
Kak Liha..
No comments:
Post a Comment