Join this site

Friday, 8 January 2016

Roti oat kasar...sesuai untuk makan tengahari dan malam...

Masa: lebih 60 min
Bahan-bahan

    
Rendaman:
    
Air panas 6 ml
    
300 g 
lightly cooked oatmeal
    
150g wholemeal wheat, coarse

    
100 g oat bran
    
Dough utama:
    
750g tepung gandum
    
2 sudu teh garam
    
2 sudu besar gula
    
4 dl susu skim
    
½ cawan minyak canola
    
1 pk Yis
    
Telur  dan oatmeal untuk hiasan
Rendaman:
1. Campurkan bahan rendaman bersama air di dalam mangkuk adunan. Uli  dengan tangan atau dengan pengadun pada kelajuan rendah. Doh akan melekit. Tutup mangkuk dengan plastik dan biarkan  selama 20 minit.
Dough utama:
2. Masukkan tepung, garam, gula, susu dan minyak canola dalam mangkuk yang sama.tambah yis dan uli doh . Doh masih akan sedikit melekit.
3. Tutup mangkuk dengan plastik dan biarkan suam sehingga doh telah dua kali lebih besar. Selama 45 minit.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama.Bentukan bujur..dan letakan dalam acuan ..biarkan di tempat yang hangat sehingga doh telah naik kepada saiz dua kali.
5. berus roti dengan telur dipukul perlahan. Taburkan dengan oatmeal dan  dipotong sedikit bahagian atas doh dengan pisau yang tajam.
6. Bakar roti  di bahagian bawah ketuhar pada 220 ° C selama kira-kira 40 minit. Sejukkan di atas rak dawai.

    
Masa: lebih 60 min
  

No comments:

Post a Comment