Roti oat kasar...sesuai untuk makan tengahari dan malam...
Masa: lebih 60 min
Bahan-bahan
Rendaman:
Air panas 6 ml
300 g lightly cooked oatmeal
150g wholemeal wheat, coarse
100 g oat bran
Dough utama:
750g tepung gandum
2 sudu teh garam
2 sudu besar gula
4 dl susu skim
½ cawan minyak canola
1 pk Yis
Telur dan oatmeal untuk hiasan
Rendaman:
1. Campurkan bahan rendaman bersama air di dalam mangkuk adunan. Uli dengan tangan atau dengan pengadun pada kelajuan rendah. Doh akan melekit. Tutup mangkuk dengan plastik dan biarkan selama 20 minit.
Dough utama:
2. Masukkan tepung, garam, gula, susu dan minyak canola dalam mangkuk yang sama.tambah yis dan uli doh . Doh masih akan sedikit melekit.
3. Tutup mangkuk dengan plastik dan biarkan suam sehingga doh telah dua kali lebih besar. Selama 45 minit.
4. Bahagikan adunan kepada dua bahagian yang sama.Bentukan bujur..dan letakan dalam acuan ..biarkan di tempat yang hangat sehingga doh telah naik kepada saiz dua kali.
5. berus roti dengan telur dipukul perlahan. Taburkan dengan oatmeal dan dipotong sedikit bahagian atas doh dengan pisau yang tajam.
6. Bakar roti di bahagian bawah ketuhar pada 220 ° C selama kira-kira 40 minit. Sejukkan di atas rak dawai.
Masa: lebih 60 min
..Learn something from your life.., ..It is hard to fail,but it is worse never to have tried to succeed..
Friday, 8 January 2016
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Happy Family Day at Kg Desa Murni Temerloh Pahang Malaysia 4,5 & 6 May 2018 Keluarga Ayahanda ...
-
Bersalaman atau berjabat tangan antara lelaki dengan perempuan seperti perkara biasa sahaja, lebih-lebih lagi di kalangan keluarga, tidak...
-
Assalamualaikum.., bercerita tentang makanan di tempat kediaman kami di norway..amatlah susah untuk mencari kedai makanan Halal..,kami masa...
No comments:
Post a Comment